top of page
504.jpg

İMPLANT

İmplantolojinin tarihi çok eski olsa da bilimsel uygulamalar olarak tarihi en yeni olan diş hekimliği dalıdır. Ağızda olmayan bir dişin yerini tutabilmesi için çene kemiğinin içine yapay bir kök yerleştirilmesi (kemiğe vidalanan diş ya da vidalı diş) işlemi olarak tarif edilebilir. Kemik yoğunluğunun yeterli olmadığı durumlarda sinus lifting ya da kemik ogmentasyonu gibi kemiği arttırıcı uygulamaların önceden yapılması gerekebilir.

İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesinden önce üstüne ne tür bir protez yapılacağına doğru karar verilmesi en önemli kuraldır. Doğru planlama, doğru uygulama ile kombine edildiğinde, eksik dişleri yapay yollarla tamamlama yöntemi olarak implantoloji en doğru çözüm yöntemi olarak karşımıza çıkar. İmplant adı verilen bu yapay kökler çok değişik maddelerden üretilse de titanyum en makbul malzeme olarak kabul edilir. Her bir implantın yerleştirilmesi yaklaşık yarım saatlik bir operasyon olup üstüne yapılması planlanan üst yapının (protez) yapılabilmesi için 3-6 ay beklemek gerekir. Genelde implant diş uygulamalarının amacı üzerine sabit bir protez yapmak olsa da kemiğin durumuna ve planlanan implant sayısına göre hareketli bir protezi desteklemek için de kullanılabilir.

Bazı sınırlı uygulamalarda bu zaman oldukca azaltılmıştır. İmmediat implantlarda da bazı vakalarda eksik dişi, implant operasyonunun hemen ardından tamamlayabildiğimiz vakalar da bulunmaktadır. Diş implant uygulamaları, diş eksikliğinin miktarı ve lokalizasyonuna göre seçilecek bir protez türü ile bağlanıp hastanın eksik dişleri tamamlanır.

bottom of page