SIKÇA SORULAN SORULAR
Diş Temizliği veya Beyazlatma Dişlerime Zarar Verir mi ?
Kısaca kesinlikle hayır diyebiliriz. Temizleme sırasında lastik fırçalar ve çelik uçlu kazıma aletleri kullanmaktayız. Dişteki Mine tabakasını çizebilmek ya da aşındırabilmek için elmas uçlara ihtiyacımız vardır. Dolayısıyla temizlik işlemi doğru şekilde yapılırsa size ve dişlerinize zarar vermez. Temizlenen diş sonra daha çabuk kirlenir ve artık hep temizlik yaptırmanız gerekir diye yanlış bir inanış da halk arasında yaygındır. Bunu da beyaz gömleğin siyah gömleğe nazaran daha çabuk kir göstermesi ve temiz gömlek giymeye alışan birinin hep temiz gömlek giymek istemesi şeklinde açıklayabiliriz.
Diş taşı temizliğinizi yaptırdıktan sonra hekiminizin önerdiği şekilde diş bakımınızı yaparsanız, çay, kahve ve sigara tüketiminizi kontrol altına alırsanız 6 ayda bir kontrol yeterli olur. Bu kontrollerin her seferinde de temizlik yapılma zorunluluğu yoktur.
Beyazlatmada da kullandığımız ürünler oksijen açığa çıkartarak beyazlatma yaptıkları için hiçbir zararı yoktur. Bazı hastalarda tedavi süresince hassasiyet oluşabilir fakat tedaviyi kesince bu sorun da ortadan kalkmaktadır.
20 Yaş Diş Çekimi Zor mudur?
20 yaş dişleri çenelerdeki yer darlığından dolayı bazen yamuk çıkarlar bazen de yer bulamadıkları için hiç çıkamayıp gömük kalırlar. Yamuk ta olsa ağız içine sürmüş dişlerin çekimi genelde gömüklere nazaran daha kolaydır. Gömük dişlerin çekimi ise operasyon gerektirir. İşin zorluğu her dişin durumuna göre değişir. Dişin yeri, ağzın büyüklüğü, kökün yamukluğu, kemik retansiyonu olup olmaması, önündeki dişe göre pozisyonu, hastanın kooperasyonu çekimi güçleştirir ya da kolaylaştırır.
Ağız Kokusu Neden Oluşur Nasıl Kurtulabilirim ?
Çoğunlukla fena ağız kokusunun sebebi ağız içi kaynaklıdır. Diğer sebepler ise mide-barsak ya da üst solunum yolu rahatsızlıklarıdır. Bunlara ilaveten özellikle çocuklarda barsak parazitlerine bağlı daha çok sabahleyin gözüken ağız kokusu oluşabilir. Bazı sistemik hastalıklarda da (diyabet gibi) fena koku görülmektedir.
Ağız içi kaynaklı kokunun başlıca sebepleri;
Eğer sebep ağız içi kaynaklı ise diş hekiminiz bu sorununuzun giderilmesinde gerekli tedavi planlamasını yaparak size yardımcı olur.
Kötü Kokuyu Neler Yapar?
Yediğimiz gıdalar solunumumuzu etkiler, özellikle soğan sarımsak gibi yiyecekler kan dolaşımımıza geçerler, oradan akciğerlere transfer edilir ve nefesimizle dışarı atılır. Diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız gargaraları, sakız çiğneme kokuyu sadece geçici olarak maskeler. Vücut gıdayı elimine edene kadar koku kalır.
1. Diyet yapanlarda düzensiz yemek yemeğe bağlı olarak kötü ağız kokusu olur.
2. Düzensiz ağız bakımı sonucu gıda artıkları dişler arasında, dilin ve dişetlerinin üstünde birikerek ağızda kalır, belli bir süre sonra kokuya sebep olur.
3. Protezlerinde iyi temizlenememesi kötü kokuya sebep olur.
4. Diş eti ve çevresi sağlığının bozulduğunun en önemli habercisi de kötü ağız kokusu ve kanamadır.
5. Çürük dişle ve diş taşları kötü ağız kokusu yapar.
6. Ağız kuruluğu ve ağızdan nefes alma alışkanlığı da ağız kokusu yapar.
Çocukların Dişi Ağrırsa Ne Yapmak Gerekir?
Diş etinde bir problem varsa şişme, kızarma, kanama gibi ılık tuzlu su ile çalkalamasını sağlayınız. Eğer yüzde de şişlik varsa dışarıdan soğuk kompres uygulayınız. Diş ve dişetine aspirin vb. sürmek yerine çocuğunuza daha önceden kullanmış olduğu doktorunun önerdiği bir ağrı kesici şurup içiriniz ve en kısa zamanda bir diş hekimine başvurunuz. Diş hekiminizi görmeden antibiyotik kullanmayınız.
Çarpma düşme sonucu çocukların dişleri yerinden çıkarsa ne yapılmalıdır?
Yapılacak en önemli şey sakin olmaya çalışmaktır. Yerinden çıkan diş ıslak bir ortamda (tükürük, süt) muhafaza edilerek çocukla beraber bir saat içerisinde diş hekimine götürülmelidir. Diş kirlendiyse dişin kök kısmı tutulmadan su ile yıkanıp aynı şekilde muhafaza edilerek diş hekimine götürülmelidir. Eğer ıslak bir ortam oluşturacak koşul mevcut değilse diş dil altında saklanarak da diş hekimine getirilebilir.
Çocuklar spor yaparken dişlerini nasıl korumalıdırlar?
Spor yaralanmalarına karşı diş, dudak, dişeti ve çeneyi koruma amaçlı çocuğunuz koruyucu plastik aparey (damak) takabilir. Diş hekiminiz bu apareyi size hazırlayacaktır.
Çocuğumu ilk ne zaman diş hekimine götürmeliyim?
Uzun dönemde diş ile ilgili çocuğunuzda fobi gelişmemesi ve ilerde çıkacak problemleri başta engellemek için çocuğunuzun ilk dişi çıktığı zaman yada ilk yaş gününden hemen sonra diş hekimine götürebilirsiniz. Tavsiyemiz iki yaşından sonra diş fırçalamaya başlanması ve altı ayda bir düzenli diş hekimi kontrolüne gitmesidir.
Süt dişleri önemli midir?
Süt dişleri çocukların günlük yaşamlarında estetik, fonetik ve fonksiyon ihtiyaçlarını karşılarlar onları bunlardan mahrum etmemiz gerekir bunun yanı sıra hatta daha da önemlisi alttan gelecek olan anne dişlerine rehberlik ve süren dişlerin boşluklara kaymaması için yer tutucu görevi görürler. Bütün bunların hepsi beraber değerlendirildiğinde; süt dişleri önemlidir ve mümkün olduğunca ağızda tutulmaları gereklidir.
Yalancı emzik ve parmak emme alışkanlıkları çocuklar için zararlı mıdır?
Çocuğunuzun parmak emmesi veya yalancı emzik kullanması uzun süre devam ederse zararlı olabilir. Dişlerin eğimleri bozularak çapraşık olmalarına yol açabilir. Eğer tüm çabanıza rağmen bu alışkanlıklarından vazgeçmiyorsa diş hekiminizin yapacağı ağız içi apareylerle bu alışkanlıktan uzaklaşılabilir.
Bebeklerin dişlerini temizlemek için ne kullanmak gerekir?
Bebeğin dişleri bir firça yardımıyla temizleyebilirsiniz. Küçük başlı, yumuşak kılları olan, bebekler için özel üretilmiş fırçalar ile en azından günde bir defa yatmadan önce bebeğinizin dişlerini temizlemelisiniz. Bunu yapamıyorsanız ıslak bir tül ile dişleri ve diş yüzeylerini temizlemek de mümkündür ve en azından bu yapılmalıdır.
Ne zaman hangi diş macununu kullanmaya başlamalıyız ve ne miktarda/sıklıkla kullanmalıyız ?
Çocuğunuz 2-3 yaşına gelince Fluoridli diş macunlarını kullanmaya başlamalısınız. Bu zamana kadar ebeveynler çocuğun dişlerini yumuşak kıllı diş fırçasıyla veya ıslatılmış bir tül ile temizlemelidir. 2-3 yaş çocuğu diş macunu kullanmaya başladığında , ebeveynler çocuğa eşlik etmeli, yardımcı olmalı ve diş macununu bezelye tanesi kadar kullandığından emin olmalıdırlar. Fazla diş macunu tükürülmeli asla yutmamalıdır. Yutma riskine karşı kendi kullandığımız macunlardan değil de çocuklar için özel olarak üretilmiş, fırçalamaya teşvik edici ve içeriği yutulduğunda fazla zarar vermeyecek olan diş macunlarını tercih etmeliyiz, değişik firmaların özel çocuk macunları piyasada rahatlıkla bulunabilmektedir.
Çocuğumun dişlerini çürükten korumak için ne yapmalıyım?
Dişlerin en çabuk çürüdüğü noktalara "pit" adı verilir ve bunlar diş yüzeylerindeki derin çukurcuklardır. Pitlerin dolgu gibi kapatılması işlemi fissür örtücülerle gerçekleştirilir. Bu da diş çürüklerine neden olan gıdaların dişlerin yüzeylerindeki çukurcuklara birikmesini engeller hem de bakımı zor olan bu bölgelerin daha kolay temizlenmesi ve çürük riskinin azaltılması sağlanır. Fissür örtücülerin uygulaması hem kolay hem de hızlıdır ve uzun süreli etkin koruma sağlar.
Diş hekimliğinde kullanılan röntgen çocuklar için zararlı mıdır?
Diş hekimliginde kullanılan röntgen ışınları klasik röntgen cihazlarının yaydığı radyasyona göre çok daha düşük dozda risk taşırlar, ayrıca günümüzde diş klinikleri ve muayenehanelerde dijital röntgen cihazları (RVG) ile daha az röntgen ışınına hastayı maruz bırakmak mümkündür, yine de bunlara rağmen çocuklarda röntgen ışınlarının kullanımı kısıtlı ve en düşük dozlarda ayarlanarak yapılmalıdır.
Dişlerimi Gıcırdatıyorum ne Yapmalıyım?
Halk arasında diş gıcırdatma diye anılan sorun bruksizm diye adlandırılır.
Hastalar genelde;
* Dişlerim eridi, boyları kısaldı,
* Sabah kalktığımda çenem ağrıyor,
* Eşim gıcırdatma sesinden rahatsız oluyor,
gibi şikayetlerle bize başvururlar. Fakat diş gıcırdatanlarda eklem takırdamaları baş boyun ağrıları kırık dişler ve dolgular diş eti çekilmeleri diş sallanmaları gibi şikayetlerin sebebi de bruksizmdir.
Bruksizmin tedavisi klasik olarak gece plakları ile yapılmaktadır. Plaklar ile ilk şikayetler geçirildikten sonra dikey boyut dediğimiz kapanış şeklinizin sabitlenebilmesi için yeni restorasyonlar ve aşındırmalar yapılmalıdır.
Diş gıcırdatma ile ilgili bir sorununuz varsa ihmal etmeden hekiminize başvurup tedavi konusunda yönlendirilmelisiniz. Aksi taktirde uzun vadede ciddi eklem problemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Hamilelikte Diş Tedavisi Yaptırmak Doğru mudur?
Aslında hamileliğin her durumunda acil ise diş tedavisi yaptırılabilir. Ama ilk ve son üç aylık dönemlerde stresli ve korkan hastalarda eğer acil değilse ve sorun hamilelik sonrasına veya 3. ve 6. aylar arasında bir döneme ertelenebiliyorsa bu dönemlerde tedavi yapmamayı tercih ediyoruz 3-6 aylar arasında iğne ve diş çekimi dahil her türlü tedavi yapılabilir. Röntgen çekiminin ise hamileliğin hiçbir döneminde her ne kadar dozlar dijital yöntemlerle minimalize edilmiş olsa da önerilmediğini belirtmemiz gerekir.
Hamilelikte annenin hormonal dengesi değiştiği için dişetlerinde şişmeler ve kanamalar olması muhtemeldir. Bu sebepten dişlerde çürük olmasını engellemek amacı ile hiçbir sorun olmasa da 3. ve 6. ayların sonunda yapılacak bir temizlik, sonradan oluşabilecek sorunları önlemeye yardımcı olur.